Mattecentrums “Foldicube” vinner prestigefyllda Red Dot Award: Produktdesign 2021 för enastående designkvalitet

Mattecentrum har tilldelats Red Dot Award: Product Design 2021 för design av det ihopvikbara presentationshjälpmedlet ”Foldicube”. Den internationella juryn har tilldelat Foldicube utmärkelsen “Red Dot”, som står för hög designkvalitet.

Detta innebär att Mattecentrum är en av vinnarna i världens mest välkända designtävlingar, sett som ett riktmärke för designkvalitet där toppföretag från hela världen är med och tävlar.

Foldicube är en ihopvikbar spegelkub som möjliggör att uttrycka sig digitalt med hjälp av papper och penna. Genom att fästa sin Foldicube över datorkameran återges det som ritas för hand över tagnentbordet genom kameran. Foldicube är resultatet av ett samarbete mellan Mattecentrum och tre studenter på Chalmers Teknologkonsulter (CTK) Nils Lundén, Neville Bhattacharjee och Caroline Xia, samt produktionsbolaget Molind AB.

”Vi är verkligen hedrade över att få detta erkännande som vi delar med de involverade studenterna. Att genom vårt ”low tech bidrag” nu förhoppningsvis kunna underlätta för hundratusentals elever att enkelt kunna uttrycka sig digitalt känns otroligt motiverande för vår fortsatta resa att erbjuda kostnadsfri utbildning globalt, säger Karolina Lisslö Gylfe, Generalsekreterare på Mattecentrum.

Detaljerad utvärdering av bidragen

Produktdesign går tillbaka till 1955 och erkänner de bästa produkterna för ett visst år. De cirka 50 jurymedlemmarna arbetade efter mottot ”På jakt efter bra design och innovation” i 2021-tävlingen. Den internationella expertpanelen består av specialister från en mängd olika sektorer. De granskade de produkter som deltog i tävlingen i en process som sträckte sig över flera dagar och styrdes av bedömningskriterier som produktens formella kvalitet, ergonomi och livslängd.

”Vinnarna av Red Dot Award: Product Design 2021 var särskilt imponerande i år. Utformningen av deras produkter är utmärkt, både vad gäller estetik och funktionalitet. Det är inte lätt att segra i ett så starkt fält av konkurrenter och att vinna över vår jury. Följaktligen vill jag gratulera pristagarna mycket uppriktigt till deras framgång, säger professor Dr Peter Zec, grundare och VD för Red Dot.

Foldicube ställs ut i topprankat designmuseum

Foldicube kan ses i onlineutställningen på Red Dot-webbplatsen från 21 juni 2021. Det datumet markerar också början på Red Dot Design Week, under vilken årets prisvinnare och Mattecentrum firas online.

Från och med den 22 juni 2021 kommer Foldicube också att ingå i utställningen ”Design on Stage” i Red Dot Design Museum Essen, där alla de prisbelönta produkterna presenteras. Besökare på museet kan uppleva designens kvalitet i ett utrymme som har moderna designlösningar och historisk industriell arkitektur. Red Dot Design Yearbook 2021/2022 kommer ut i augusti. Publikationen ger en omfattande översikt över den senaste tekniken och trender inom produktdesign.

Red Dot är en av världens mest välrenommerade priser och får årligen in cirka 18 000 ansökningar från designproffs i 60 länder. Bland svenska företag som tidigare erhållit red dot award kan nämnas bland andra Plejd, Elektron Music Machines, TePe, A&E Design, Atlas Copco, och Volvo Construction Equipment. 

Mattecentrum är en ideell förening som driver öppna och gratis räknestugor över hela landet samt har ett dygnet-runt-öppet frågeforum och livehjälp digitalt i matematik. Föreningen driver matteboken.se pluggakuten.se formelsamlingen.se arabic.math.online och mathplanet.com och hjälper årligen +12M studenter globalt digitalt. Föreningen verkar för allas rätt till utbildning, Globala målen 4 i Agenda 2030.

Till Mattecentrum är alla välkomna oavsett skola, ålder, kön, ursprung och kunskapsnivå.

Mattecentrums huvudsponsor är ABB och AWS.

För mer information, vänligen kontakta:

Karolina Lisslö Gylfe, generalsekreterare Mattecentrum 

https://www.mynewsdesk.com/se/mattecentrum/pressreleases/mattecentrums-foldicube-vinner-prestigefyllda-red-dot-award-produktdesign-2021-foer-enastaaende-designkvalitet-3089303?fbclid=IwAR32VcoQgCwqjy24hosMdeEnDZx8OzUK7DpAGhZkno-c5xBtZuGwr7cIZkA